Wat doet een procesoperator?

Home » Nieuws » Wat doet een procesoperator?

15 september 2022

De term procesoperator, ook wel enkel operator genoemd, komt vaak voorbij. Maar wat is een procesoperator nu precies? Voordat we dat uitleggen leggen we eerst graag de betekenis uit van de woorden ‘proces’ en ‘operator’. De definitie van het woord ‘proces’ is: een gestructureerd geheel van activiteiten dat is ontworpen om een bepaalde doelstelling te realiseren. En een ‘operator’ is een bediener van een machine of een complete fabriek in een industriële omgeving. Een procesoperator is dus eigenlijk iemand die een gestructureerd proces van activiteiten stuurt binnen een industriële omgeving.

 

Wat doet een procesoperator?

In deze functie ben je de mens achter de machine. Operators controleren de stappen in het proces en zorgen voor een goed eindproduct. De verschillende taken omvatten vaak: voortgang van het productieproces controleren, ingrijpen waar nodig, controles uitvoeren van de installatie zelf en klein onderhoud. Groter onderhoud wordt door de onderhoudsafdeling uitgevoerd.

Als procesoperator moet je technisch ingesteld zijn, maar ook weten hoe je veilig werkt. Daarnaast is het natuurlijk handig wanneer je kennis hebt over de branche waar je in werkt: bijvoorbeeld Food, Chemie, logistiek of een van de vele andere branches.

 

Werktijden van een procesoperator

De werktijden zijn vaak op basis van ploegendienst. Dit kan een 2, 3 ,4 of 5 ploegendienst zijn, afhankelijk van het bedrijf. Dat betekent dat je soms ook ’s avond, ’s nachts en in het weekend ingepland kunt worden. Maar dan heb je natuurlijk wel weer vrij op andere dagen en vaak heb je meer vakantie. En je verdient meer wanneer je ’s avonds, in het weekend of op feestdagen werkt!

 

Wat doet een procesoperator A?

Als operator A werk je in een fabriek waar producten worden gemaakt, vaak is dit proces grotendeels geautomatiseerd. Maar toch moeten er mensen zijn die checken of alles wel goed gaat. Als operator A controleer je productieprocessen die zich meestal in afgesloten installaties afspelen. Op een beeldscherm controleert je wat er in de installatie gebeurt. Gaat er iets fout? Dan grijp je in of schakel je hulp van je leidinggevende in.

 

Wat doet een procesoperator B?

Als operator B ben je betrokken bij productiewerk in de fabriekshal. Ook deze processen zijn vaak voornamelijk geautomatiseerd en moeten in de gaten gehouden worden door o.a. de operator B. Je controleert processen die ingewikkelder zijn en gebruikt daar verschillende soorten apparatuur bij. Ook de operator B controleert of de processen goed verlopen en grijpt in waar nodig. Hierbij kun je goed zelfstandig beslissingen nemen en instructies geven aan de minder ervaren operators.

 

Wat doet een procesoperator C?

Als operator C zorg je ervoor dat de productie goed verloopt. De operator C geeft leiding aan een team van operators, managet de kwaliteit van het werk en of iedereen volgens de voorschriften werkt. Daarnaast controleert je de meer complexe productieprocessen. Wanneer het mis gaat grijp je in en leg je een installatie of de hele productie stil wanneer nodig. Je checkt constant of productieprocessen optimaal verlopen. En wanneer je denkt dat een proces efficiënter kan maak je hier werk van.

 

Procesoperator salaris

Misschien is na het lezen van bovenstaande informatie je interesse wel gewekt. Maar wat verdient een procesoperator? Ook niet onbelangrijk.

Het salaris van een procesoperator verschilt erg per niveau (A, B , C), bedrijf en regio. Maar over het algemeen ligt het salaris tussen de €1.800 en €3.800 bruto per maand. Een procesoperator A krijgt vaak een salaris tussen de €1.800 en €2.200 bruto per maand. Een procesoperator B over het algemeen tussen de €2.000 en €2.900 bruto per maand. En het salaris van een procesoperator C is door de leidinggevende aard het hoogst. Deze ligt veelal tussen de €2.500 en €3.200 bruto per maand. Op Indeed.nl kun je zien in welke regio’s een procesoperator het meest verdient.

 

Opleiding

Hoe word je een procesoperator? Dit kan door een mbo-opleiding tot procesoperator (Hoofd-, Allround-, of gewoon operator) of de oudere studie Middelbare Technische School (MTS).

Of gewoon door ervaring op te doen binnen een leertraject bij een van de opdrachtgevers van Canjers. Daarnaast is het vaak ook mogelijk verschillende opleidingen te volgen of certificaten te behalen! Heb je al enige ervaring in de productie maar nog niet als operator? Neem dan ook zeker contact op over de mogelijkheden.

 

Vacatures

Is jouw interesse gewekt na het lezen van dit artikel en wil je aan de slag als procesoperator? Dat kan via Canjers. Wij hebben op dit moment de volgende vacatures beschikbaar:

Solliciteren kan via de links. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Zoek jij een tijdelijke baan of een baan met uitzicht op een vast contract? Vind de ideale baan die bij jou past.