5 tips om een goede motivatiebrief te schrijven

Home » Nieuws » 5 tips om een goede motivatiebrief te schrijven

8 april 2023

De motivatiebrief, een lange lap tekst waarin je een potentiële werkgever je hele levensverhaal vertelt. Niet dus! Wij geven je 5 tips om een opvallende motivatiebrief te schrijven.

Val met de deur in huis

De eerste alinea is de blikvanger van jouw brief. Je wilt dus meteen opvallen. Begin daarom met een originele intro over jezelf of de vacature. Ga dan snel in op wat jouw motivatie tot schrijven is, want je wilt het kort en bondig houden.

Gebruik actieve zinnen

Actieve zinnen zijn aantrekkelijker voor de lezer en kosten minder ruimte, win-win. Deze zinnen zijn direct en maken gebruik van beeldende en duidelijke werkwoorden.

Dus niet: “ik zou een goede kandidaat kunnen zijn voor de functie”.

Maar wel: “ik ben de ideale kandidaat voor de functie”.

Verwijs naar je cv

Natuurlijk voeg je je cv als bestand toe. Dan hoef je in de tekst alleen maar te benoemen welke ervaring het meest relevant is voor de functie. Kijk van tevoren wel even goed welke ervaring het belangrijkst is om te vermelden. De rest ziet de recruiter wel in je cv. Voor tips om een top CV te maken, verwijzen wij naar de volgende pagina.

‘Kill your darlings’

Om jouw motivatiebrief kort en bondig te houden moet je kritisch zijn en keuzes maken. Soms moet je dingen schrappen die je wel wilt vertellen. Maar geen zorgen! Wanneer jij uitgenodigd wordt op gesprek kun je uitgebreid vertellen over jouw overige ervaring en karaktereigenschappen.

Benoem wat jij toevoegt

Jij hebt ook bepaalde eisen waar een nieuwebaan aan moet voldoen, maar laat dit nog even achterwege. In de motivatiebrief kun je je beter focussen op wat jij toevoegt dan op wat jij komt halen. In een vervolggesprek kun je dat altijd nog aangeven.

Voor meer tips voor een betere CV of wat je wel  of niet moet doen tijdens het solliciteren bekijk dan de betreffende pagina.
Weten wat jij juist niet moet doen met jouw CV? Deze informatie vind je hier.
Ben jij op zoek naar een baan? Kijk dan eens bij onze vacatures! Wie weet kun jij je net geleerde tips meteen toepassen!
Heb je verder nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Zoek jij een tijdelijke baan of een baan met uitzicht op een vast contract? Vind de ideale baan die bij jou past.